November 18, 2014

Ρεπορτάζ Φίλιππος Κατάρας

Είπαμε να αφήσουμε λίγο στην άκρη τα καθημερινά προβλήματα και να μιλήσουμε όπως έλεγε και ο Μάνος Κατράκης "με τις λέξεις της γλώσσας που ταυτίζονται με την ψυχή μας, λέξεις που κρύβουν μέσα τους την καθαρότητα του ελληνικού ουρανού και του ασίγαστου πόντου. Μεγάλωσα ξυπόλυτο παιδί στης αμμουδιές της πατρίδας μου, που έβαζα στ' αυτιά μου τα κοχύλια της θάλασσας να ακούσω τη βουή του ωκεανού. Δεν ήξερα να αποζητώ την ομορφιά, μα η ομορφιά ξεδιπλωνόταν ολόγυρά μου. Δεν ήξερα να αποζητώ τη λεβεντιά. Μα η λεβεντιά με συνέπαιρνε μέσα μου από τις ιστορίες του παππού μου".

Για μια τέτοια ιστορία θα μιλήσουμε και εμείς. Από το πλοίο που γεμάτο θησαυρούς άρπαξαν Ρωμαίοι με προορισμό την Ρώμη και που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, το τυχαίο εντοπισμό του ναυαγίου τo 1900, και από τον Cousteau στο σήμερα. Το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1900 από Συμαίους σφουγγαράδες που ξεκίνησαν από την Σύμη με προορισμό τη Βόρεια Αφρική, όταν αναγκάστηκαν να αράξουν λόγο κακοκαιρίας στην περιοχή Πινάκια των Αντικυθήρων. Βουτώντας σε βάθος 40 με 65 μέτρα, αντί να βρούνε θαλασσινά για να ταιστή το πλήρωμα αντικρίζουν μια μεγάλη έκταση αρχαίων θησαυρών και διαφόρων αντικειμένων. Η ελληνική κυβέρνηση στήνει για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρήσει ανέλκυσης ναυαγίου, η οποία ανέλαβαν δύτες από την Σύμη που με συνεχείς καταδύσεις ανέσυραν πλήθος χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων. Μεταξύ των οποίων ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων γνωστός ως τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας.

 

Η εξερεύνηση του συγκεκριμένου ναυαγίου ήταν πάντα πρόκληση για όλους τους αρχαιολόγους που αναζητούσαν νέα ευρήματα, μιας που θεωρείτο το ιερό δισκοπότηρο της εναλίας αρχαιολογίας, μέρος του οποίου διεξήγαγε το 1976 ο πλοίαρχος Cousteau με το πλήρωμα του Καλυψώ και επόπτη τον αρχαιολόγο Κολωνά. Σε αυτήν την έρευνα οι δύτες του πληρώματος βρήκαν αρχαία αντικείμενα αλλά και νομίσματα της Περγάμου του 80υ π.Χ.

Η εξερεύνηση όμως δεν σταμάτησε εδώ, μετά από 38 χρόνια από την τελευταία έρευνα, εφέτος ξεκίνησαν νέες έρευνες, που θα συνεχιστούν και του χρόνου, με ονομασία "Επιστροφή στα Αντικύθηρα". Η έρευνα της ΕΕΑ, υποστηριζόμενης από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, διάρκεσε από της 15 Σεπτεμβρίου μέχρι της 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μέρος στης έρευνες πήρε ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που μας δάνεισαν οι Αυστραλοί που κάνει χαρτογράφηση του βυθού, μπουκάλες όπου ανακυκλώνουν τον αέρα, με αποτέλεσμα να μένουν στον βυθό για περίπου 1 ώρα και η παγκόσμια «πρώτη» της στολής- υποβρύχιο exosuit κόστους 1,5 εκατ. δολαρίων, που μοιάζει με εκείνες των αστροναυτών και καθελκύεται, ανελκύεται μονάχα με γερανό, φτάνει τα 300 μέτρα, και προσφέρει εξαιρετική επιδεξιότητα και ευελιξία. Είναι εφοδιασμένη με προωθητήρες που βοηθούν την πλοήγηση του δύτη μέσα στο νερό, ειδικά πετάλια στα πόδια του, με τα οποία ρυθμίζει εκείνος την κατεύθυνση, ρομποτικό χέρι με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα, ενδοεπικοινωνία*. Δυστυχώς όμως λόγο τον κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να βοηθήσει τις έρευνες πάρα μόνο να κάνει πιλοτικές καταδύσεις. Μέρος της οποίας πήρε ο υπαξιωματικός, δύτης του Πολεμικού Ναυτικού Φώτης Λάζαρου, μετά από εκπαίδευση στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε την στολή των "αστροναυτών"

 

Σε Δελτίο τύπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων στης 9/10/2014, ενημερωσε οτι " Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης.

Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS)".

Ως αποτέλεσμα εντοπιστήκαν:

Ένα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο η μαρμάρινο άγαλμα.

Ένα χάλκινο δακτύλιο, προσαρμοσμένο σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.

Ανελκύστηκε επίσης μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος

Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.

 

Αν και κάναμε μεγάλη προσπάθεια να μιλήσουμε με κάποιον από τους συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα, δεν τα καταφέραμε, μιας που τα μέτρα ήταν αυστηρά και δεν επέτρεπε σε κανέναν να κάνει καμία δήλωση. Για αυτό και τα όποια στοιχεία και όποιες φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί είναι ότι έχει δώσει στην δημοσιότητα το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρόλα αυτά εμείς καταφέραμε και δημοσιεύουμε

3 φωτογραφίες αποκλειστικές που δεν έχουν δημοσιευτεί από τα Μ.Μ.Ε., από προσωπικό συλλογή.

Ευχή όλων η συνέχιση της έρευνας όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο αλλά όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

* Βικιπεδεια

Προσθήκη νέου σχολίου

Advertisement

 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυνση: Παπαδημητρίου 1, κεντρική πλατεία Αχαρνών

ΤΚ: 13671

Τηλ. επικοινωνίας - FAX : 2102400955

Email: acharnorama@gmail.com