October 31, 2017

Άλματα, όχι απλά βήματα, κάνει η Διοίκηση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών με σκοπό την διάσωση του πολιτισμού μας! Ένα από τα τελευταία «άλματα» είναι η ιστορικής σημασίας αγορά κτηρίου στο οποίο θα φυλάσσονται και ουσιαστικά θα «ξεκουραστούν» από την μακρόχρονη ταλαιπωρία κειμήλια που δωρητές έχουν προσφέρει στην ΙΛΕΑ.
Έτσι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των συμβολαίων η αγορά του κτηρίου από την Ι.Λ.Ε.Α. Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους, σε απόσταση 60 μέτρων από την κεντρική πλατεία, σε οικόπεδο 215μ2 . Ο ισόγειος χώρος έχει εμβαδόν 125 μ2 και ο πρώτος όροφος αποτελείται από δύο διαμερίσματα περίπου 75 μ2 το καθένα και τα οποία σήμερα είναι ενοικιασμένα ως Ιατρεία, άρα το συνολικό εμβαδόν του πρώτου ορόφου είναι 150μ2.
Στο κτήριο αυτό (μέρος του οποίου στεγάζει ήδη τις αποθήκες μας) η Ι.Λ.Ε.Α. έχει σκοπό μελλοντικά να δημιουργήσει Εργαστήριο συντήρησης αντικειμένων, Αίθουσα Εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων και ενδεχομένως Γραφείο Υποδοχής, Γραμματείας και Διοίκησης, απελευθερώνοντας έτσι το χώρο που σήμερα καταλαμβάνει το αντίστοιχο γραφείο στο ισόγειο του Μουσείου και δίνοντας έτσι την αίθουσα αυτή για επέκταση του εκθεσιακού χώρου των συλλογών μας. Δηλαδή ουσιαστικά αυξάνοντας τον μουσειακό μας χώρο κατά 25% !
Η αγορά του κτηρίου ολοκληρώθηκε, χάρη στην γενναιόδωρη πρόταση των αδελφών Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρου Φυτά, η οποία ανήλθε στη συμβολική τιμή των 60.000,00 €, ενώ η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 147.000,00 € περίπου. Πέρα από την γενναιόδωρη αυτή πρόταση - προσφορά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Φυτά παραιτήθηκαν και από την είσπραξη των οφειλόμενων (από την ΙΛΕΑ σε αυτούς) ενοικίων συνολικού ύψους περίπου 10.000,00 €. Για την υπερπατριωτική αυτή προσφορά των πωλητών η Ι.Λ.Ε.Α. αποφάσισε να τους απονείμει την ύψιστη διάκριση ανακηρύσσοντάς τους μεγάλους Δωρητές και Επίτιμα Μέλη.
Πέραν της προκαταβολής που δόθηκε, η εξόφληση του συνολικού ποσού θα γίνει σε διάστημα τριών ετών. Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΙΛΕΑ μετά το πέρας της υπογραφής του μεταβιβαστικού συμβολαίου, η ΙΛΕΑ κατόρθωσε μέσα σε ένα περίπου έτος και μέσα σε δεινές οικονομικές συνθήκες για όλους μας να συγκεντρώσει το υψηλό ποσό των είκοσι περίπου χιλιάδων ευρώ από δωρεές μελών, φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου, ποσό το οποίο αποτέλεσε και τη «μαγιά» για την παραπάνω αγοραπωλησία, ενώ το υπόλοιπο τίμημα θα αποπληρωθεί πάλι από τα έσοδα της ΙΛΕΑ και την προσδοκώμενη διάθεση προσφοράς των συμπολιτών μας σε βάθος τριετίας.
Στην υπογραφή των Συμβολαίων που έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα παρέστησαν οι πρώην Πρόεδροι της Ι.Λ.Ε.Α., Δημήτρης Γιώτας Συγγραφέας και Γιάννης Ματουκάς, η Συγγραφέας Ματούλα Στριφτού - Βάθη, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΟΣ Αχαρνών Βασίλης Νίκας και η Πρόεδρος του ΕΟΣ Αχαρνών Εύα Μπάλλιου, τα ιστορικά στελέχη της Ι.Λ.Ε.Α. Ελένη Νίκα και Νίκη Κολυβά, οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Παπασταματίου, Αργύρης Αργυρόπουλος και Κώστας Ζίγκηρης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χάρης Δαμάσκος με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, ο δικηγόρος Άγγελος Λάσκος και όλα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου.
Η Ι.Λ.Ε.Α. ευχαριστεί ιδιαιτέρως όσους συνέβαλαν είτε πρακτικά είτε ουσιαστικά από την αρχή της προσπάθειας αυτής μέχρι την ευόδωσή της. Ευχαριστεί όσους εργάστηκαν πρακτικά και αμισθί για την υπογραφή των συμβολαίων (τη Συμβολαιογράφο Ειρήνη Λιόση για την σύνταξη και υπογραφή, το Τεχνικό Γραφείο του Χάρη Δαμάσκου για την διεκπεραίωση των πολεοδομικών ζητημάτων του ακινήτου και τους Δικηγόρους Γιάννη Μουστακάτο και Τόνια Δημητρακοπούλου για την παροχή των νομικών τους υπηρεσιών). Ευχαριστεί κυρίως, όμως, όσους συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του παραπάνω στόχου με τις ανιδιοτελείς και οραματικές προσφορές τους, που επέτρεψαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΑ αρχικά να ελπίζει και σε δεύτερο χρόνο να τολμήσει την αγορά αυτή. Τέλος, η Ι.Λ.Ε.Α. ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Δήμο Αχαρνών και τον ΕΟΣ Αχαρνών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί προκαταβολικά όλους τους συνδημότες μας, που εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν και προτίθενται να μας βοηθήσουν οικονομικά με τις δωρεές τους και τις ετήσιες συνδρομές τους, που άλλωστε είναι τα μοναδικά έσοδά μας, στην πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του υπολοιπόμενου τιμήματος της αγοράς σε βάθος τριετίας.
Η ΙΛΕΑ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια για αυτήν την αγορά, διότι αφενός μεν δημιουργούμε τους χώρους υποδοχής των μεγάλων δωρεών που αυτόν τον καιρό δεχόμαστε (και για τις οποίες στο εγγύτατο μέλλον θα σας ενημερώσουμε με Δελτία Τύπου) και αφετέρου διότι αποδεικνύεται πως η κοινωνία των πολιτών μπορεί να γίνεται όχι μόνον αρωγός αλλά και ηγέτης σε συλλογικές προσπάθειες που αναβαθμίζουν το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Advertisement

 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυνση: Παπαδημητρίου 1, κεντρική πλατεία Αχαρνών

ΤΚ: 13671

Τηλ. επικοινωνίας - FAX : 2102400955

Email: acharnorama@gmail.com