March 09, 2017

Από το 2006 έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας και της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογικών Ιδρυμάτων. Η πρωτοβουλία αύτη έχει ως στόχο την γνωστοποίηση στο κοινό της σημασίας των νεφρών για την υγεία του ατόμου, με απώτερο στόχο την πρόληψη και κατ’ επέκταση τη μείωση των νεφρικών παθήσεων.
Πού είναι τα νεφρά και πώς λειτουργούν; Υπάρχουν δύο νεφροί, ο καθένας περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς, βρίσκονται σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης στο χαμηλότερο επίπεδο του θωρακικού κλωβού. Κάθε νεφρός περιέχει μέχρι ένα εκατομμύριο λειτουργικές μονάδες που ονομάζονται νεφρώνες. Κάθε νεφρώνας αποτελείται από μια μονάδα φιλτραρίσματος των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται σπείραμα και συνδέεται με ένα σωληνάριο. Όταν το αίμα εισέλθει στο σπείραμα, αυτό διηθείται και το εναπομένον υγρό κατόπιν περνά κατά μήκος του σωληναρίου. Μέσα στο ουροφόρο σωληνάριο χημικές ουσίες και νερό είτε προστίθενται είτε αφαιρούνται από το διήθημα σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σώματος, και το τελικό προϊόν εκκρίνεται από τα ούρα. Τα νεφρά εκτελούν την παραπάνω λειτουργία απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής διηθώντας περίπου 200 λίτρα υγρών κάθε 24 ώρες. Περίπου δύο λίτρα απομακρύνονται από το σώμα με τη μορφή των ούρων, και αναρροφώνται ανακτώνται περίπου 198. Τα ούρα που εκκρίνονται έχουν αποθηκευτεί στην ουροδόχο κύστη για 1 έως 8 ώρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μία κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να απομακρύνει τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα. Αυτά τα προϊόντα και η περίσσεια των αποβλήτων υγρών απομακρύνεται μέσω των ούρων. Η παραγωγή των ούρων περιλαμβάνει εξαιρετικά πολύπλοκα στάδια της απέκκρισης και εκ νέου απορρόφηση. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος. Η κρίσιμη ρύθμιση του άλατος, των ηλεκτρολυτών και των υγρών του σώματος εκτελείται από τα νεφρά. Τα νεφρά επίσης παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία άλλων οργάνων. Για παράδειγμα, μια ορμόνη που παράγεται από τα νεφρά διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άλλες ορμόνες που παράγονται από τους νεφρούς βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο του μεταβολισμού του ασβεστίου.
Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια που εκτελούν τις ακόλουθες λειτουργίες:
• Απομακρύνουν τα προϊόντα αποβλήτων από το σώμα
• Αφαιρούνται τα ναρκωτικά από το σώμα
• Ισορροπία των υγρών του σώματος
• Απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
• Παράγει μια δραστική μορφή της βιταμίνης D απαραίτητη για ισχυρή, υγιή οστά
• Ελέγχουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν σωστά τα καθήκοντά τους, η λειτουργική απόδοση ολόκληρου του οργανισμού επηρεάζεται.
Αν μόνο το «φίλτρο» του νεφρού είναι ελαττωματικό τότε πολύ πρωτεΐνη θα αποβάλλεται με τα ούρα. Η συλλογή του νερού οδηγεί σε οίδημα στα πόδια ή στους πνεύμονες ενώ
παράλληλα απομακρύνονται πολύ λίγες τοξίνες. Η αυξανόμενη συσσώρευση των τοξίνων μπορεί να βλάψουν και άλλα όργανα όπως την καρδιά, τον γαστρεντερικό σωλήνα, το αιμοποιητικό σύστημα κα.
Επιπλέον οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση στην πίεση του αίματος λόγω της δυσλειτουργίας της ορμονικής ρύθμισης.
Η ιατρική αγωγή είναι απολύτως αναγκαία για να μειώσει την πίεση του αίματος.
Σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, απασβέστωση των οστών αρχίζει και η δυσλειτουργία της παραγωγής κυττάρων του αίματος που οδηγεί σε αναιμία.

ΠΗΓΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Μ.Χ.Α. «ΝΕΦΡΟΙΑΤΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.»

Προσθήκη νέου σχολίου

Advertisement

 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυνση: Παπαδημητρίου 1, κεντρική πλατεία Αχαρνών

ΤΚ: 13671

Τηλ. επικοινωνίας - FAX : 2102400955

Email: acharnorama@gmail.com