March 03, 2014

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

Πιάτα που θα ξεχάσετε πως νηστεύετε προτείνει αποκλειστικά για τους αναγνώστες του ACHARNORAMA η Βίκυ Καράμπελα – Μίχα!!!

Παραδοσιακή λαγάνα

1/4 του λίτρου γάλα

50 γρ. βούτυρο

2 κ.τ.σ. μέλι

25 γρ. μαγιά μπύρας

1/2 κ.τ.γ. αλάτι

200 γρ. αλεύρι σικάλεως

200 γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα να' ναι χλιαρό και λιώνουμε μέσα το βούτυρο. 'Έπειτα προσθέτουμε τη μαγιά θρυμματισμένη και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Μετά ρίχνουμε το αλάτι, και τα δύο είδη απο το αλεύρι μας και ζυμώνουμε αρκετή ώρα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Αν χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι το προσθέτουμε. Εν συνεχεία σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε στα δύο. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα λαγάνας με πάχος 2 εκατοστά. Μ' ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία τη λαγάνα μας. 'Έπειτα βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τις 2 λαγάνες μας και της αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό μέρος για 10'. Τέλος αλείφουμε με νεράκι και τις βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα να ψηθεί για 15' στους 225οC. Μόλις ψηθούν τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Μοσχοχτάποδα με πιλάφι

1 κιλό μοσχοχτάποδα

1 κρεμμύδι ψιλοκ.

2 ντομάτες τριμμ.

1 κ.σ. πελτέ

1/2 ποτ. κρασί ξηρό

1 φλιτζάνι λάδι

2-3 δαφνόφυλλα

πιπέρι-αλάτι

1/2 κιλ. ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα χταποδάκια από εντόσθια, μάτια, στόμα, και τα κόβουμε στη μέση Τα βράζουμε με 1,5 λίτρο νερό για 5' και τα τραβάμε με την τρυπητή κουτάλα σε ένα μπώλ. Το ζουμί το φυλάμε για αργότερα. Στη χύτρα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Όταν μαραθεί ρίχνουμε τα χταποδάκια και τα ανακατεύουμε 2-3 βόλτες και τα σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα μυρωδικά και συμπληρώνουμε απ' το ζουμί που κρατήσαμε. Κλείνουμε τη χύτρα και τα ψήνουμε 15'. Όταν την ανοίξουμε ελέγχουμε το ζουμί, αν είναι πολύ τα ψήνουμε λίγο ακόμα ξεσκέπαστα να σωθεί και τα αλατίζουμε. Σε άλλη κατσαρόλα ψήνουμε το πιλάφι με το υπόλοιπο ζουμί και λίγο λάδι .Συμπληρώνουμε με νερό για να ψηθεί το ρύζι και στο τέλος το αλατίζουμε.

Νηστίσιμη ταχινόσουπα

8 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. νισεστέ/κορν φλάουρ

1 1/2 λίτρο νερό

1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο

το χυμό από 1 λεμόνι

Αλατι, Πιπέρι

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Εκτέλεση

Βάλε το νερό να πάρει βράση και στη συνέχεια πρόσθεσε το κριθαράκι να βράσει. Αφού μαλακώσει λίγο το κριθαράκι, βάλε 1 ποτήρι φλιτζάνι σε ένα βαθύ μπολ και λιώσε το κορν φλάουρ και το ταχίνι. Στύψε εκεί το μισό λεμόνι Στη συνέχεια ακολούθησε τη διαδικασία του αυγολέμονου, μεταφέροντας ζουμάκι σιγά, σιγά στο ταχίνι χτυπώντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει θερμοκρασία Γύρισε το ταχίνι στη σούπα που τώρα έχεις κατεβάσει από τη φωτιά και ανακάτεψε καλά Αλατοπιπέρωσε και σέρβιρε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

Ντολμαδάκια θαλασσινών

Αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί

1 σουπιά

1 καλαμάρι

6 γαρίδες

6 μύδια

Ασπράδι από 2 αβγά

1 ποτ. κρ. κρασί λευκό

½ φλ. ούζο

Ζωμό από τα θαλασσινά

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

2 κρόκους αβγών

2 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1/2 φλ. νερό Χυμό από 1 ½ λεμόνι

2 φλ. ζωμό από τα θαλασσινά

Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε όλα τα θαλασσινά σε κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι λευκό κρασί, ½ ποτήρι ούζο και λίγο αλάτι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν σωστά. Αφαιρούμε τα θαλασσινά και κρατάμε στην άκρη το ζωμό γιατί θα τον χρειαστούμε αργότερα. Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την ψίχα τους. Κόβουμε τις γαρίδες, το καλαμάρι, τη σουπιά και τα μύδια σε μικρότερα κομμάτια για να αλεστούν πιο εύκολα. Βάζουμε όλα τα κομμάτια θαλασσινών στο μπλέντερ μαζί με το ασπράδι από 2 αβγά και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας «κιμάς» θαλασσινών. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τη γεύση, την τιμή και τα υλικά και να χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα όποιο μας αρέσει ή όποιο είναι πιο οικονομικό. Απλώνουμε το αμπελόφυλλο με την «καλή» τους πλευρά, την γυαλιστερή, από κάτω. Βάζουμε από μια κουταλιά μείγματος στην πλευρά που ξεκινάει το κοτσάνι του αμπελόφυλλου και το τυλίγουμε μια φορά. Διπλώνουμε μέσα τις άκρες από αριστερά και δεξιά και συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι το τέλος, σχηματίζοντας μικρά κυλινδρικά ντολμαδάκια. Στρώνουμε στον πάτο μιας μικρής κατσαρόλας αμπελόφυλλα (διαλέγουμε κομμένα ή μικρά) και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο φτιάχνοντας ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας περιμετρικά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και πηγαίνοντας προς τα μέσα. Αν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ξεκινάμε και δεύτερο «όροφο» από ντολμαδάκια πάνω από τον πρώτο. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια μας με αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο για να έχουν βάρος και να μην ξετυλιχτούν στο βράσιμο. Συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα ζωμό από τα θαλασσινά και βράζουμε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Για τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε δύο φλιτζάνια από το ζωμό των θαλασσινών σε ένα κατσαρολάκι. Διαλύουμε σε μπολάκι 2 κουταλιές του γλυκού κορνφλάουρ σε κρύο νερό και προσθέτουμε 2 κρόκους αβγού. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε το χυμό από ενάμιση λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα λίγο λίγο στην κατσαρόλα με τον ζωμό θαλασσινών ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα εστραγκόν και σερβίρουμε.

 

Categories: 

Σχόλια

Καλη σαρακοστη με λαγανα με γαλα και βουτηρο. Οτι να ναι.

συγνωμη αλλα τα αυγα και το βουτυρο δεν ειναι νηστισισμα. εκτός αν εννοουμε νηστεία μονο από το κρέας. κατα τα άλλα ωραίες οι συνταγές συγχαρητήρια

Προσθήκη νέου σχολίου

Advertisement

 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυνση: Παπαδημητρίου 1, κεντρική πλατεία Αχαρνών

ΤΚ: 13671

Τηλ. επικοινωνίας - FAX : 2102400955

Email: acharnorama@gmail.com