November 03, 2015

Τους νεκρούς που έδωσε η Χασιά (Φυλή) στον αντιφασιστικό αγώνα τίμησαν οι Χασιώτες την Κυριακή 1η Νοέμβρη, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στην αίθουσα του Δημαρχείου το ΚΚΕ. Έγινε προβολή βίντεο και διαβάστηκε ένα αναλυτικό ιστορικό με τα μέχρι τώρα συγκεντρωμένα στοιχεία.

Το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για αυτήν την πλευρά της ιστορίας εκφράστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης και μέσα από προσωπικές μαρτυρίες που κατατέθηκαν εκείνη την ώρα και με έκδηλη τη διάθεση να καταγραφεί με λεπτομέρειες το σύνολο της προσφοράς του λαού της περιοχής. Όπως αναφέρθηκε, η παρουσία του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους και συντελούσε στο να κρατιέται αναπτερωμένο το αγωνιστικό φρόνημα του πεινασμένου λαού της Αθήνας.

Από τον Αύγουστο του 1943 οι Γερμανοί «βάλθηκαν να εξαλείψουν αυτή τη σφήνα της ελεύθερης Ελλάδας μπροστά στις πύλες της Αθήνας», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Κυρίως μετά τη μάχη στο Στενό της Κάζας και την τριήμερη μάχη στα Δερβενοχώρια τον Οκτώβρη του 1943 με το 34ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και το 5ο ανεξάρτητο τάγμα του ΕΛΑΣ της Παρνασίδας. Έκαψαν τότε τα Δερβενοχώρια, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους τους να σκορπίσουν στα γύρω καμποχώρια για να σωθούν και εγκατέστησαν φρουρές με ταγματασφαλίτες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, στα χωριά Ασπρόπυργος, Χασιά, Ωρωπός, Σχηματάρι και επιχείρησαν (άνοιξη του 1944) να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

Στις 26 Ιούλη του '44 τρεις Χασιώτες, ο 27χρονος Γεώργιος Κυριάκος, ο 19χρονος Γιάννης Σερέπας και ο 32χρονος Κωνσταντίνος Πλαβούκος συνελήφθησαν μαζί με εφτά Μενιδιάτες στο Μενίδι, την ώρα που δούλευαν το κάρβουνο στα καμίνια. Αφού τους πήγαν στο Κατσιμίδι, τους βασάνισαν για να υποδείξουν τις θέσεις των ανταρτών της Πάρνηθας. Κανείς τους δεν μίλησε και εκτελέστηκαν.

Τα πτώματά τους πετάχτηκαν στο ρέμα του Χαράθρου και στη συνέχεια ανατίναξαν τα βράχια για να εξαφανίσουν το έγκλημά τους. Πριν εκκενώσουν την Αττική, οι Γερμανοί προσπάθησαν να δώσουν ένα θανάσιμο πλήγμα στον ΕΛΑΣ της Πάρνηθας.

Τον Αύγουστο του 1944 εξαπέλυσαν εκκαθαριστική επιχείρηση η οποία συνάντησε αντίσταση. Με αφορμή την επίθεση ανταρτών του ΕΛΑΣ σε Γερμανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα έξω από τη Χασιά, οι Γερμανοί προχώρησαν σε αντίποινα και έκαψαν το χωριό, ενώ στις 14 Σεπτέμβρη έσφαξαν 18 κατοίκους. Συνένοχοι στο έγκλημα ήταν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι συνεργάζονταν με τους Γερμανούς.

Όμως και μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών η Πάρνηθα ποτίστηκε και πάλι με το αίμα των αγωνιστών του ΔΣΕ. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ενώ η Κομματική Οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη να δοθεί συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που υπάρχει στην έξοδο της Χασιάς προς τα Δερβενοχώρια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Advertisement

 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυνση: Παπαδημητρίου 1, κεντρική πλατεία Αχαρνών

ΤΚ: 13671

Τηλ. επικοινωνίας - FAX : 2102400955

Email: acharnorama@gmail.com